ברוכים הבאים לפורטל המתנדבים

חדשות >> מינוי אפוטרופוס או תומך החלטה

כא' שבט תשפ"ו

כא' שבט תשפ"ו

מאת עו"ד רחל פאלק – מתנדבת במחלקת היעוץ המשפטי של יד שרה בירושלים

לפעמים, אדם נמצא במצב שבו אינו יכול לדאוג לעצמו – לא בשל סיבה רפואית זמנית, אלא עקב חוסר כשירות קוגניטיבית או מצב רפואי מתמשך. במצבים כאלה, אפוטרופסות או מינוי תומך החלטה יכולים להבטיח שמישהו יוכל לדאוג לענייניו, גם כשהחולה אינו מסוגל לקבל החלטות רציונליות בעצמו.

הנה למשל, רינה מירושלים פנתה לייעוץ משפטי ביד שרה, בבקשה להתמנות כאפוטרופוסית לאחותה החולה, כדי שבעת הצורך תוכל לקבל החלטות עבורה. במהלך הייעוץ התברר שיש אחות נוספת כשירה, שלא הסכימה שרינה תמונה כאפוטרופוסית. בעזרת עורכי הדין של מחלקת היעוץ המשפטי ביד שרה שתי האחיות הגישו בקשה משותפת לבית המשפט והצליחו לחלק ביניהן את הסמכויות בצורה מיטבית לטובת האחות החולה. כך שכל החלטה עבור האחות נעשתה במהירות ובאחריות מתוך דאגה כנה לשלום החולה.

במקרים אחרים, כאשר אדם לא חתם על ייפוי כוח מתמשך בעודו כשיר, ובסופו של דבר מאבד את יכולת קבלת ההחלטות, המדינה מאפשרת מינוי אפוטרופוס. תהליך זה כולל הגשה לבית המשפט לענייני משפחה של בקשה רשמית להוצאת צו אפוטרופסות. הצו מאפשר לאפוטרופוס לדאוג לענייני החסוי בשלושה תחומים עיקריים: רכוש, טיפול רפואי וטיפול אישי. הבקשה כוללת טפסים שבהם מוגדר מצב החולה, נימוקים להגשת הבקשה ואבחון של מומחה רפואי המאשר את חוסר כשירותו של החסוי. בנוסף, בית המשפט ממנה עובד סוציאלי מיוחד אשר מגיש תסקיר המשלב את כל המידע הרפואי, האישי והמשפחתי, ומאפשר לשופט לקבל החלטה מושכלת.

ניתן למנות כמה אפוטרופוסים שיפעלו יחד, או במקרים שבהם אין אדם מתאים, המדינה ממנה תאגיד מיוחד המאושר על ידי משרד האפוטרופוס הכללי.

במקרה נוסף שטופל במחלקת היעוץ המשפטית, זוג הגיע לערוך מסמך ייפוי כוח מתמשך, אך התברר כי הבעל אינו כשיר קוגניטיבית. בעזרת עורך דין, הם הבינו שהאפשרות המתאימה היא בקשה לאפוטרופסות. והבקשה שהוגשה לבית המשפט התקבלה – האישה והבן מונו כאפוטרופוסים לאב החולה.

במקרים שבהם אדם כשיר משפטית אך מתקשה לקבל החלטות מסיבות שונות (למשל אי יכולת לאסוף מידע), ניתן למנות "תומך החלטה". תומך ההחלטה מסייע בקבלת המידע הדרוש, נותן הכוונה ותמיכה, אך בסופו של דבר האדם עצמו מקבל את ההחלטה. גם כאן, עורכי הדין של מחלקת היעוץ המשפטי ביד שרה מסייעים בבחירת ההליך הנכון ובהגשת הבקשה לבית המשפט בצורה מדויקת.

אדם יכול גם להיערך מראש: אם הוא חושש שאולי יאבד את כשירותו בעתיד, ניתן לנסח מסמך הנחיות מקדימות המופקד אצל האפוטרופוס הכללי. במסמך ניתן להגדיר מי ימונה כאפוטרופוס ובאיזה אופן ינוהלו ענייניו.

הנה לדג' אישה מבוגרת מונתה כאפוטרופוס לבנה הבוגר שאינו כשיר ושהתגורר במעון מיוחד. היא חששה מה יקרה אם היא עצמה לא תהיה כשירה – מי ידאג לו? בעזרת עורך הדין, היא יצרה מסמך שהגדיר את המתנדב שידאג לבנה במקרה הצורך. עורך הדין עזר גם להבהיר את האחריות שהמתנדב לוקח על עצמו, והאישה נרגעה בידיעה שיש מי שידאג לבנה בעת הצורך.

מינוי אפוטרופוס או תומך החלטה הוא כלי משפטי חשוב שמבטיח דאגה לאדם שאינו מסוגל לדאוג לעצמו עם אפשרות לחלוקה נכונה של סמכויות, שמירה על רצונו והגנה על זכויותיו. עורכי הדין של "יד ריבה" מלוים את הפונים לכל אורך התהליך – מהייעוץ הראשוני, דרך הגשת הבקשה ועד הפקדת מסמכים והבטחת קיום רצון החולה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

חדשות נוספות

הנכוניות של יד שרה בדרך לכותל – בשידור חי בתכנית הבוקר של ערוץ 13

בהשקעה של עשרה מיליון ש"ח: מרכז השירות של יד שרה נחנך במעלה אדומים

דקות קריטיות במיון יד שרה

כוס תנחומים למשפחתה של מנהלת סניף יד שרה בעין כרם, מרת ג'יזלה (שרה זיסל) פונפדר ז״ל

פותחים את הדרך לתפילות בימי הרחמים והסליחות

בשיתוף פעולה עם שערי צדק – מרפאת השיניים הניידת של יד שרה הגיעה לסיוע חירום לחולה במיטת האשפוז

עשרות עורכי דין מתנדבים השתתפו באירוע הוקרה של מחלקת הייעוץ המשפטי ביד שרה

יד שרה תעמיד מערך סיוע והשאלת ציוד למשתתפי המכביה ה־22 

יד שרה פותחת: יחידות אירוח חדשות בצמוד לבית החולים הרצוג

בזכות הנכוניות של יד שרה- גם חופשה באילת אפשרית!

כשהיעוץ המשפטי של יד שרה סייע מול עושק קשישה

גם מטפלים- צריכים יד

ועידת גדולי רבני ירושלים לפיקוח הדוק על מערך ניטור רפואי מהודר

אנחנו על גלגלים, עבורכם בבתי החולים!

יצירה שהיא שיקום – מטופלת בשיקומון יד שרה ברעננה יצרה במו ידיה כסא בפסיפס מרהיב

עשרות מתנדבים חדשים הצטרפו לסניף יד שרה בבאר שבע

כך הונגש תהליך חתימה על יפוי כח מתמשך לאישה שאינה בקו הבריאות

התחדשות רעננה בסניף יד שרה בקרית גת

כשמוקדני מוקד החירום הרפואי של יד שרה בירושלים הגיעו הביתה להרים את השאטלר

הכל מתחיל בירושלים

פורטל מתנדבי יד שרה אנו משתמשים בעוגיות (Cookies) כדי לשפר את חוויית הגלישה שלך לצורכי תפעול, שיפור חוויית המשתמש, סטטיסטיקה ושיווק. בלחיצה על "אישור" הנך מסכים/ה לשימוש שלנו בעוגיות.

יצירת קשר

סיפור מחווית ההתנדבות
מוזמנים לכתוב לנו ...

נושא*
הודעה*
תמונות
Maximum file size: 256 MB

המלצה על תורם
המלצה לתורם? מוזמנים לכתוב לנו ...

חבר מביא חבר
המלצה למתנדב? מוזמנים לכתוב לנו ...

מצרפים למשפחה