ברוכים הבאים לפורטל המתנדבים

חדשות >> 96 שנים במושב באר טוביה- סיפור חייה של בבה רחמילביץ'

יח' אייר תשפ"ו

יח' אייר תשפ"ו

בזכות פרויקט סיפורי חיים של יד שרה הזכרונות מהעבר הופכים לספר

איך מסכמים 96 שנות חיים בספר אחד? מסתבר שכשהלב פתוח והקולמוס כותב אפשר להחיות את זיכרונות העבר לסיפור חיים אישי ומתעד שנשאר למזכרת נצחית.

איבון ג'משי – רכזת מיזם סיפורי חיים בסניף אשדוד ורחלי יוסף מתנדבת במחלקת סיפורי חיים הן שתי מתנדבות העובדות יחד בשיתוף פעולה לכתוב את סיפורה של הגב' בתיה (בבה) רחמילביץ' בת ה-96 ממושב באר טוביה. מיד בשיחה הראשונה כשהגיעו לביתה הן צללו אל מאורעות ההיסטוריה עוד מהימים שלפני קום המדינה

בבה נולדה בדצמבר 1929 והגיעה למושב בגיל חצי שנה, ב 1930 קצת אחרי הקמתו מחדש (לאחר שהמושבה באר טוביה חרבה במאורעות תרפ"ט 1929).  ומאז (למעט שנות לימודיה בתיכון) לא עזבה את הישוב מאז – למעט שנות לימודיה בתיכון – לא עזבה את היישוב, היא  נקשרה באדמה הזאת קרוב למאה שנים! 

בבה סיפרה על ההתיישבות והחיים בצל ההתמודדות נפילת בנה היקר, טייס חיל האוויר יאיר רחמילביץ'. בחצר ביתה של בבה ניצב זנב מטוס לזיכרו של יאיר. "התרגשנו לשמוע שחשוב לבני המשפחה לקיים בחצר את האירועים המשפחתיים, שמחה לצד האובדן והעצב כשגרת חיים של המשפחה." מספרת איבון.

לכל אדם יש סיפור חיים עשיר בזיכרונות, חוויות ורגעים מעצבים – נכס אישי ומשפחתי בעל ערך רב לדורות הבאים. אך בפועל, רבים אינם מצליחים לתעד את הסיפור בזמן, ולעיתים מאוחר מדי מתברר עד כמה סיפורים שלמים אבדו או נשארו חלקיים בלבד.

מתוך ההבנה הזו הוקם לפני כ־20 שנה פרויקט “סיפורי חיים” של יד שרה, שנועד לאפשר לאנשים – בתחילה בעיקר ניצולי שואה – לתעד את סיפור חייהם המלא: מהילדות, דרך שנות ההתמודדות, ועד לבניית החיים מחדש.

“אנשים רוצים לספר, רוצים שיקשיבו להם, ובעיקר רוצים להשאיר משהו מוחשי לדורות הבאים” אומרות מתנדבות המיזם המנהלות אותו כבר למעלה משני עשורים.

הייחוד של פרויקט סיפורי החיים,, טמון בדרך העבודה. “זהו סיפור בגוף ראשון." הן אומרות. אין ריאיון, אין שאלות מכוונות ואין התערבות באמצע. האדם מספר את סיפורו כפי שהוא רוצה, בקצב שלו ובשפה שלו”. המתנדבים נפגשים עם המספרים לאורך סדרת פגישות – לרוב כתריסר – ולאחר מכן מתחיל תהליך עריכה, הגהה ועימוד, שנמשך חודשים אחדים. בסיום מקבל המספר ספר מודפס, ממש כמו כל ספר אחר, ולצידו קובץ דיגיטלי להדפסות נוספות עבור בני המשפחה.

עם השנים התרחב הפרויקט ואינו מיועד עוד רק לניצולי שואה. “כיום אנחנו פונים לכל אדם מבוגר שמעוניין בכך” אומרות המתנדבות“ יש מי שפונה בעצמו, ויש מי שמגיע בעקבות המלצה של בני משפחה, שכנים או אנשי מקצוע. בשלב הראשון אנחנו תמיד משוחחים ישירות עם המספר, כדי לוודא שזהו רצון שלו ושיש אפשרות ממשית להפוך את הסיפור לספר”.

הספרים עצמם שונים זה מזה: יש הנפתחים בילדות ובבית ההורים, אחרים מתחילים דווקא ברגע דרמטי או משמעותי במיוחד, ויש מי שבוחר ללכת אחורה – מההווה אל העבר. “זה הסיפור שלהם”, הן מדגישות “ואנחנו מכבדים כל בחירה”.

הספר של בבה נמצא בשלבי עריכה מתקדמים ולאחר מכן ייצא לאור,. ספר לדורות הבאים שמתעד מבעד לקורות חייה את הרגעים המכוננים ואת המסרים שילוו את משפחתה הלאה וכך הם עוד מאות רבות של ספרי זיכרון שנכתבו במסגרת המיזם שאורם ממשיך להאיר.

תמונות נוספות:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

חדשות נוספות

הנכוניות של יד שרה בדרך לכותל – בשידור חי בתכנית הבוקר של ערוץ 13

בהשקעה של עשרה מיליון ש"ח: מרכז השירות של יד שרה נחנך במעלה אדומים

דקות קריטיות במיון יד שרה

כוס תנחומים למשפחתה של מנהלת סניף יד שרה בעין כרם, מרת ג'יזלה (שרה זיסל) פונפדר ז״ל

פותחים את הדרך לתפילות בימי הרחמים והסליחות

בשיתוף פעולה עם שערי צדק – מרפאת השיניים הניידת של יד שרה הגיעה לסיוע חירום לחולה במיטת האשפוז

עשרות עורכי דין מתנדבים השתתפו באירוע הוקרה של מחלקת הייעוץ המשפטי ביד שרה

יד שרה תעמיד מערך סיוע והשאלת ציוד למשתתפי המכביה ה־22 

יד שרה פותחת: יחידות אירוח חדשות בצמוד לבית החולים הרצוג

בזכות הנכוניות של יד שרה- גם חופשה באילת אפשרית!

כשהיעוץ המשפטי של יד שרה סייע מול עושק קשישה

גם מטפלים- צריכים יד

ועידת גדולי רבני ירושלים לפיקוח הדוק על מערך ניטור רפואי מהודר

אנחנו על גלגלים, עבורכם בבתי החולים!

יצירה שהיא שיקום – מטופלת בשיקומון יד שרה ברעננה יצרה במו ידיה כסא בפסיפס מרהיב

עשרות מתנדבים חדשים הצטרפו לסניף יד שרה בבאר שבע

כך הונגש תהליך חתימה על יפוי כח מתמשך לאישה שאינה בקו הבריאות

התחדשות רעננה בסניף יד שרה בקרית גת

כשמוקדני מוקד החירום הרפואי של יד שרה בירושלים הגיעו הביתה להרים את השאטלר

הכל מתחיל בירושלים

פורטל מתנדבי יד שרה אנו משתמשים בעוגיות (Cookies) כדי לשפר את חוויית הגלישה שלך לצורכי תפעול, שיפור חוויית המשתמש, סטטיסטיקה ושיווק. בלחיצה על "אישור" הנך מסכים/ה לשימוש שלנו בעוגיות.

יצירת קשר

סיפור מחווית ההתנדבות
מוזמנים לכתוב לנו ...

נושא*
הודעה*
תמונות
Maximum file size: 256 MB

המלצה על תורם
המלצה לתורם? מוזמנים לכתוב לנו ...

חבר מביא חבר
המלצה למתנדב? מוזמנים לכתוב לנו ...

מצרפים למשפחה